Får du ondt i håndled, underarm, albue, skulder, nakke, i hovedet eller mellem skulderbladene af at arbejde med mus, er der som hovedregel hjælp at hente ved at følge disse råd:

  • Brug musen mindst muligt – find og lær de nødvendige genveje i de programmer, du arbejder mest i. Sørg for at udføre genvejene med brug af begge hænder – ikke kun den ene!

Mangler der genveje, er det en opgave for din virksomheds arbejdsmiljøorganisation – gør dem opmærksomme på problemet!

  • Sørg for, at din underarm og albue hviler på bordet, både når du arbejder med mus og tastatur.

Et alternativ er at benytte en trådløs mus og placere denne mellem dig selv og tastaturet (hele underarmen ligger på bordet).

Du kan også opnå en mindre belastende arbejdsstilling med musen ved at bruge venstre hånd (permanent eller som afveksling), eller vælge et tastatur helt uden numerisk del (forudsat at du kan undvære denne) eller bruge et kompakt tastatur, som er lidt mindre bredt end et standard tastatur.

  • Det, der næsten altid afhjælper musegener, er en RollerMouse Red Plus eller lign., især hvis ovenstående råd samtidig følges. Det er VIGTIGT, at det tastatur du anvender sammen med fx RollerMouse Red Plus, er med en HELT kort forkant.
  • Vælger du – konstant eller som variation – at bruge en almindelig mus, bør du indstille den, så den er så tilpas hurtig, at du kan bevæge markøren over hele skærmen/begge skærme/alle 3 skærme med én håndledsbevægelse – musen er for langsom, hvis du skal bruge hele armen eller løfte musen.

Sørg i øvrigt for, at musen passer dig i størrelsen – mange mus er meget store (lange og høje). Har du en lille hånd, skal du naturligvis også have en relativ lille mus.

En mus med en skrå håndstilling (en ”asymmetrisk” mus) er ofte at foretrække, da arbejdsstillingen bliver mere naturlig.

Skriver du med væsentlig færre fingre end 10 (fx 2 eller 4), fungerer det formodentlig IKKE at støtte armene på bordet, og du vil sandsynligvis have valgt en bordhøjde, der er lavere end albuehøjde. Du har derfor erfaringsmæssigt større risiko for at få musegener og bør overveje fx en RollerMouse Free3 eller RollerMouse Red Plus i forebyggende øjemed.

Hvis du har store gener eller har haft gener i lang tid, kommer du dig ofte hurtigere, hvis du får behandling hos fx en dygtig fysioterapeut eller kiropraktor, samtidig med at du følger ovenstående råd.