Det er faktisk IKKE så svært at slippe af med en museskade

Avisen.dk og TV2 News skriver 14. december, at halvdelen af danskere med computerarbejde oplever musesmerter, og at det er svært at slippe af med musearm.

Ergomentors erfaring er tværtimod, at det som oftest kan lade sig gøre relativt hurtigt at slippe af med smerterne, eller i hvert fald få dem så meget under kontrol, at man uden gener kan passe sit daglige arbejde foran pcén.

Det der skal til for at afhjælpe en museskade er, at man sammen med medarbejderen finder de virkemidler, der passer til vedkommendes arbejdsfunktion (redskabet/arbejdsmetoden skal være velegnet til netop det de laver), passe til deres krop (store/små hænder, spinkle/kraftige arme osv.) samt afpasses efter genernes karakter (hvor gør det ondt, hvor meget gør det ondt, og hvor længe har smerterne stået på?).

Brug musen mindst muligt – lær og brug relevante genveje.

Sørg for at musen passer dig i størrelsen. Fx passer en lille mus bedst til en lille hånd.

Støt underarmen på bordet, når du arbejde med mus og undlad at løfte albuen under arbejdet (aflaster specielt fra albuen og op).

Indstil musen, så den er hurtig (aflaster skulder, nakke og øvre ryg).

Engager venstre hånd i arbejdet (gælder både mus ogergonomisk mus) – musen skal være enten en symmetrisk mus eller en regulær venstrehåndsmus (fx Oyster Mouse fra Testlab.dk).

Brug en trådløs mus placeret inde foran kroppen (mellem krop og tastatur) og gerne også i venstre hånd.

Hvis en trådløs mus ikke hjælper, så prøv fx en BarMouse (ergonomisk mus).

Varier, så meget intensivt arbejde med mus kun udføres i et vist tidsrum, og afveksles med andre arbejdsopgaver. Undgå især lange perioder med intensivt musearbejde. Skift evt. mellem 2 eller flere styreredskaber.

Søg behandling, hvis du har meget ondt (akupunktur, fysioterapi, kiropraktik, zoneterapi osv.).

Træn dine arme og din overkrop med fx elastikker og suppler med relevante udspændingsøvelser.

Med disse råd afhjælpes de fleste museskader – men selvfølgelig er resultaterne bedst og opnås på kortest tid, hvis indsatsen sker hurtigt.

Fysioterapeut Pernille Andersen, www.ergomentor.dkWarning: file_put_contents(/var/www/mediestorm/ergomentor.dk/www/cache/js-51da3a5b5718d05de085d87e6f5b7597.php) [function.file-put-contents]: failed to open stream: Permission denied in /var/www/mediestorm/ergomentor.dk/www/libraries/joomla/filesystem/file.php on line 426